Hvorfor du bør følge med i matematikktimen

Kanskje synes du matematikk er gørrkjedelig. Så kjedelig at du bare kaller det for matte, som du hundre ganger har fått beskjed av læreren er et teppe eller en fillerye som man har på gulvet. Men, om vi sier penger og hvordan få mest mulig penger, kan det hende du åpner ørene. Ja, det er mulig å ta med seg litt lærdom fra skolebenken når det gjelder matematikk og økonomi.

Det virker ikke som at vi lærte så mye om penger i mattetimene på skolen, for i dag er gjeldsgraden så stor i Norge at myndighetene begynner å bli bekymret. Dette er et ganske annet tema som kan diskuteres opp og ned, men det får bli en annen gang. For hva kan du dra med deg av nyttig lærdom fra mattetimene? Les videre.

Prosentregningens nytteverdi på økonomi

Prosent betyr “av hundre” og er altså noe inndelt i 100 like store deler. Har du 20 000 kroner og skal betale 20 % i skatt, finner du fort ut at du bør få en skikkelig jobb for å få bedre lønn. 30 % av 20 000 kroner er 4000 kroner og du sitter da igjen med 16 000 kroner.

Du kan for eksempel finne ut hvor mye du kan spare på fem år, dersom du tenker litt nøyere etter. Formelen kalles renteberegningen, og fungerer slik:

  • 5000+150(1+x)opphøyd i antall innskudd (5år X12 md. blir 60 innskudd)

Det er ikke sikkert du henger med, men det er ikke vanskelig. 5000 er første innskudd og deretter vil du spare 150 kroner i måneden i fem år. Med en innskuddsrente på 0,75 % vil du etter fem år ha 16 497 kroner, og ikke 14 000 kroner som du trodde.

Matematikk er egentlig ganske morsomt, men det gjelder å prøve å relatere det til noe du skjønner. For abstrakt matematikk er veldig mye vanskeligere. Lykke til!

flash-blog