Matematikkens historie

I dette segmentet skal vi diskutere matematikk, og vi begynner enkelt og greit med historien til dette fantastiske redskapet som vi har oppnådd så utrolig mye med. Det kan tenkes at vi alltid på en eller måte har brukt matte som et språk for logikk, men de første bevisene kom ikke før rundt 3000 f.Kr.

På 500-tallet begynte utviklingen av det vi i dag kaller Pytagoras-teorien. Denne geometriske ligningen beviser egentlig enkelt og grei at summen av de to korteste sidene av en trekant opphøyd i andre er det samme som den lengste siden av trekanten opphøyd i andre. Mye av den tidligere utviklingen hadde med det vi kjenner som grunnleggende geometri. Vi bruker faktisk dette i dag, til og med i mer avanserte teorier.

I det siste derimot har vi kommet frem til de største fremskrittene innen dette faget menneskeheten noen gang har hatt. Islamske bidrag førte til algebra, og utviklingen i dette og andre deler av faget blomstret på 1900-tallet. Derivasjon, matriser og statistikk kom frem rundt denne tiden, og det brukes i dag i beste velgående mens vi fortsatt prøver å utvikle kunnskapen vår i feltet.

Alt dette begynte som man ser ganske enkelt og greit, selv barn klarer å lære seg reglene for denne typen grunnleggende matte i dag. Men selve forståelsen for hva som ligger bak har i dag ført oss til en dypere forståelse hvor vi faktisk kan begynne å regne med tall og geometriske figurer som er imaginære. Vi kan kode programmer gjennom formler og algoritmer, vi kan også se for oss faktiske geometriske rom som ikke nødvendigvis kan sanses. Dette er utrolig!