Investering i utdanning

Når vi snakker om investering i utdanning, hva er det vi snakker om da? Den mest innlysende kostnaden er jo skolepenger og man kan se nærmere på hvor mye dette kan koste totalt sett for Norge i lenken. Dersom du er på utkikk etter en spesiell skole så kan du søke opp på internett hvor mye det koster spesifikt, men husk at noen skoler er dyrere enn andre. BI i Norge er en av de dyreste skolene for handel. Dette er en privatskole, og man har jo selvsagt mulighet til å studere på en billigere plass, og dermed kan man også redusere kostnadene sine.

Husk derimot at dette er ikke den eneste kostnaden som man har når man skal velge å studere. Man må også beregne hvor mye inntekter man faktisk mister de første årene der man velger å studere i stedet for å jobbe. Herfra kan man se at investeringen i utdanning faktisk kan bli ganske stor, og man må dermed forvente en stor økning i inntekter fremover for å kunne jevne ut dette.

Det er egentlig ikke så mye mer å si om dette, men poenget her er at man må virkelig regne med hva man kommer til å tjene med den utdanning man velger å skaffe seg. Det du da bør gjøre er rett og slett å se hvor mye det koster deg med tanke på husleie, mat, klær og skolepenger hvert år. Det du gjør etterpå er å finne ut hva gjennomsnittsinntekten er for den type jobb du er ute etter. Du må også beregne progresjonen din i denne karrieren. Det vil altså rett og slett si hvor mye du kan forvente å tjene fremover. Herfra kan man begynne å regne ut nåverdien av inntekten din gjennom livet ditt.

Det man gjør etter det er rett og slett å gjøre det samme for en eventuell jobb man kan få uten en utdanning, og regne med inntekt fra dette førstkommende året og kutte ut investeringen som man har regnet ut på forhånd. Det man gjør deretter er å sammenligne disse to situasjonene og se om det lønner seg å ta en utdanning eller ikke. Man trenger jo ikke nødvendigvis å ta beslutning basert på penger heller, du bør også vurdere dine egne interesser også.