Utdannet for offentlig sektor – ikke privat?

Det er ikke riktig å si at alle barn går på skole for at de senere skal jobbe i offentlig sektor, men skal man se litt enkelt på det er det ikke mye til overs for fri tenking og kreativitet. Man kan godt si at skolen er veldig teoretisk, noe man ser på hvordan guttene presterer i norsk barne -og ungdomsskole i dag. At teori kun knyttes til offentlig sektor er heller ikke helt sant, men kanskje man kan ha det som utgangspunkt for å forstå litt mer om hvordan man skal lykkes senere i livet.

Vær ansatt og ansett

Det kan hende man ikke skal begrense mulighetene sine til kun det man er utlært til, for eksempel sosionom, lærer eller kommuneansatt. Det er likevel ikke rart at det er slik, da offentlig sektor er den som er basen for all virksomhet.

Har man en litt kjedelig jobb i offentlig sektor, er det jo ingenting i veien for å starte opp helt for seg selv ved siden av. Her kan man få utvikle sine egne interesser og hobbyer. Kanskje kan interessen for gamle bilvrak bli næringsvirksomhet på en eller annen måte, eller man kan tjene på den som hobby.

Eller så kan du bruke erfaringen din og alle timene du brukte på å ta fra hverandre datamaskinen da du var ung. Begynn å importere ting på nett og selg i din nyoppstartede nettbutikk. Det er et stort marked for elektronikk og tilbehør, selg deksel iPhone 11 pro og få tilbake en marginen du tar.

Tør å ta sjanser

Det er alt for mange drømmer som kun forblir inne i hodet, da folk begrenses av argumenter som:

  • For lite kunnskap
  • Tør ikke hoppe i det
  • Hvordan starter jeg?
  • Hvorfor skal nettopp jeg lykkes?
  • Har ikke tid

Men dette er bare tull. Man må prøve og feile før man kan lykkes, og er det noe man virkelig har lyst til, vil man angre så bittert om man ikke gjorde det. Det betyr ikke at vi mener alle skal starte opp egen firma. I følge SSB 2020 var det 1270 konkurser i 4. kvartal. Disse har sannsynlig gått på en av flere smeller:

  • De har ikke spart opp til skatt
  • De har ikke klart å omstille seg
  • De klarer ikke å få unna jobben
  • De mangler en strategi

Alle må være klar over at ingenting er klart i markedet. Alt kan skje og man må være beredt på at inntekten forsvinner. Det er da hele poenget vårt kommer fram. Dersom man både er ansatt og har egen bedrift, da har man flere bein å stå på. Kanskje er det plutselig mye mer behov for deg på jobb. Se sjansene i både offentlig og privat sektor.